BALSAMICO CRÈMA 220 ML DON G.
Deze ingekookte en dus eerder dikke balsamico is eerder zoet. Hij wordt veel gebruikt als afwerking van gerechten (bv carpaccio). Hij past perfect bij allerlei salades, gestoomde of rauwe groenten, gegrild vlees zowel wit als rood, gestoomde en gegrilde vis, fruit en ijsomelet...
Don Giovanni heeft een volledig gamma van authentieke Balsamico's. De stelregel is dat balsamico beter wordt met de jaren. Balsamico rust in houten vaten. Hierdoor doet de tijd zijn werk en door het hout heen treedt er verdamping op. Het volume wordt hierdoor kleiner in het vat. Na 2 jaar (een ster op de verpakking staat voor 2 jaar) wordt de Balsamico telkens in een kleiner houten vat overgeschonken. Hij wordt minder zuur en de vloeistof wordt meer stroop.
Het verschil tussen Balsamico, Condimento en Tradizionale.
We kunnen deze benamingen in 2 groepen delen. Enerzijds hebben we de Balsmico met een zuurtegraad van 6% en anderzijds is er de Balsamico Tradizionale en de Condimento met een zuurtegraagd van 5%. Om aan de 6% te komen wordt er bij de aanvang wijnazijn toegevoegd aan de most (Balsamico). Bij de 5% wordt er niets toegevoegd, er is dus enkel ingekookte most en de microorganismen in het vat afkomstig uit de vorige bereidingen doen de rest (Condiment en Tradizionale). D.w.z. dat Balsamico een ander product is dan de Balsamico Tradizionale of de Condimento, die dan weer hetzelfde zijn. Alleen is een Tradizionale minimum 12 jaar oud, heeft het een administratieve erkenning van de Italiaanse staat en de stad Modena. De verpakking is altijd in 100ml. De Condimento kan in andere verpakkingen verkregen worden en kan ook jonger zijn. Bij bepaalde balsamico's wordt er zelfs catramel aan toegevoegd.